De Van Gogh route verbindt het Europese erfgoed van Vincent van Gogh. Het publiek kan aan de hand van diverse routes Van Gogh volgen op zijn reis door Nederland, België en Frankrijk.

Inspiratie voor de routes staat op de meertalige site routevangogheurope.eu. Diegene die liever een brochure met kaart raadpleegt, kan ook op stap. Voor hem zijn er ook producten in verschillende talen uitgebracht. In Gelderland is het Kröller-Müller Museum een van de deelnemende partners. VisitVeluwe is een van de samenwerkingspartners in het project. De activiteiten zijn zowel gericht op de individuele toerist die zelfstandig op stap wil, maar er zijn ook kant-enklare arrangementen. Zowel bedoeld voor de individuele toerist maar ook voor reisorganisatoren die een Van Goghreis in hun internationale programma’s willen opnemen. Via Facebook, Twitter en Instagram worden actualiteiten en ervaringen van bezoekers gedeeld met iedereen die belangstelling heeft voor dit culturele erfgoed.

De schilderijen van Van Gogh waren inspiratie voor het maken van de bioscoopfilm ´Loving Vincent´. De eerste compleet geschilderde animatiefilm ter wereld; een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh. Half juni is deze film in première gegaan in Frankrijk en in Nederland gaat Loving Vincent op 26 oktober a.s. in première. Cinemec Ede is een van de locaties waar de film zal draaien.

Smaak van Van Gogh
Restauranthouders in Ede hebben gezamenlijk smaakprofielen opgesteld. Die profielen vinden hun basis in de schilderijen van Van Gogh. Aan de hand ervan zijn gerechten en zelfs complete menu’s samengesteld, die na drie jaar tot een succesvol product zijn uitgegroeid. Ook de lokale producenten maken inmiddels Smaak van Van Gogh biertjes, sapjes, koekjes en andere lekkernijen. Tijdens het evenement ‘Aan tafel met Van Gogh’, op woensdag 5 juli in Otterlo, kon een ieder proeven, ruiken en zien hoe de inspiratie tot heerlijke gerechten is verwerkt. De hele Dorpsstraat van Otterlo was die dag omgetoverd tot één lange restauranttafel. Tijdens het evenement is de nieuwe Smaak van Van Gogh fiets- en menutour voor het eerst gepresenteerd.

Meer over Mascha Simons

Ik krijg energie van samenwerken met bevlogen mensen en gezamenlijk iets moois opbouwen. Ik houd van doelen stellen, pragmatisch werken, mooie dingen creëren en daarbij onderscheidend zijn. Hard werken en successen vieren, daar sta en ga ik voor!

Deel dit artikel

Film WILD deze zomer te zien in de openlucht

20 juni 2018

In het voorjaar van 2018 was de Veluwe film WILD ‘Bonte families op de Veluwe’ te zien in 60 bioscopen door heel Nederland. De film ‘ademt’ de Veluwe en is een prachtig Veluwe visitekaartje. Inmiddels is de film uit de bioscopen verdwenen maar deze zomer kunnen de Veluwenaren en toeristen de film op diverse plekken in de openlucht bekijken.

artikel lezen

Erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’

7 juni 2018

Van 23 mei t/m 22 juli vindt het erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’ plaats. Tijdens het festival komen Gelderse grensverhalen aan bod via theater, pop-up tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en meer.

artikel lezen