Het blijft goed gaan met het toerisme in Gelderland. Naast het stijgende aantal binnenlandse toeristen kiezen ook steeds meer buitenlandse gasten voor de grootste provincie van Nederland. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het CBS over het eerste half jaar van 2018, vergeleken met het eerste halfjaar van 2017. Het aantal buitenlandse toeristen dat een bezoek bracht aan Gelderland, steeg met 11,7% naar 314.000.

Ook bleven de buitenlandse toeristen vaker in Gelderland slapen. Het totaal aantal overnachtingen steeg met 7,4% naar 768.000. Duitsers en Belgen nemen met respectievelijk 367.000 en 147.000 overnachtingen het grootse gedeelte van het buitenlandse bezoek voor hun rekening.

Hotelovernachtingen
Het aantal buitenlandse toeristen dat een hotelovernachting in Gelderland boekt is met 16,3% gestegen. In het eerste half jaar van 2018 hebben 214.000 gasten overnacht in Gelderland, ook hierbij nemen de Duitse toeristen de grootste stijging voor hun rekening: ruim 65.000 oosterburen sliepen tussen januari en juli in een Gelders hotelbed. Herre Dijkema, directeur VisitVeluwe: “Duitse toeristen komen al heel vaak voor een dagbezoek naar de regio, met name om te winkelen in de steden. We zien echter dat ze er steeds vaker een meerdaags bezoek van maken, dus een echte citytrip of een bezoek aan stad en regio. Door de verlenging van het verblijf nemen de bestedingen toe en dat is goed voor de vrijetijdseconomie.”

Aziatische toeristen
Het aantal Aziatische toeristen in Gelderland is in het eerste half jaar met 15% toegenomen, terwijl er landelijk slechts een stijging van 1% was. De absolute aantallen zijn nog relatief klein maar er is wel een duidelijke toename te zien. Herre Dijkema: “We merken dat de Aziaten niet meer alleen geïnteresseerd zijn in Amsterdam en tulpen maar ook in cultuur en iconen uit onze cultuur. Zo brengen ze graag een bezoek aan bijvoorbeeld het Kröller-Müller Museum met de op een na grootse Van Gogh verzameling en weten ze ook de weg naar het Nederlands Openluchtmuseum te vinden.”

Meer over Rémon Ridder

Als geboren en getogen Veluwenaar, verbaast het mij nog steeds hoeveel de Veluwe te bieden heeft. Ik ben trots dat ik samen met de ondernemers creatief en ondernemend mag zijn om onze Veluwe gezamenlijk verder te ontwikkelen.

Deel dit artikel

Gelderland opnieuw populair bij vakantiegangers

17 januari 2019

Het aantal overnachtingen van Nederlandse vakantiegangers in Gelderland is in 2018 met 4% toegenomen. Nederlanders gaan langer op vakantie. In Gelderland was dat goed voor 17 miljoen overnachtingen. Het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen steeg in de eerste 9 maanden van 2018 met 14,4%.

artikel lezen

Roel Welsing benoemd in de Raad van Toezicht van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

16 januari 2019

Apenheul-directeur Roel Welsing is met ingang van 1 januari 2019 benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. Hij is de opvolger van Hans Blaauw die terugtrad vanwege het verstrijken van zijn zittingstermijn. De aanstelling betreft een periode van 4 jaar, met mogelijkheid voor verlenging van nog eens 4 jaar.

artikel lezen